Sign Up | Log In

Да ли кокице дебљају?

Кокице су грицкалица коју многи људи свакодневно конзумирају и која је део њиховог скоро свакодневног јеловника. Људи из целог света посежу за кокицама најчешће за време мировања док гледају филм или једноставно седе у парку на клупи.

Особе са вишком килограма зато веома често постављају питање да је кокице гоје?
Кокице су природна храна од зрна кукуруза која су здравија од већине намирница које савремен човек конзумира. Кокице садрже и полифеноле.
Полифенол је антиоксиданс који помаже у борби против слободних радикалаш то значи да ц́е вам помоц́и да побољшате имуни систем.
Кокице припремљене од зрна кукуруза саме по себи не дебљају. Али када додамо богате преливе постају масна храна.
Готове кокице које можете купити у супермаркету или свеже припремљење на улици су пуне уља јер се оне припремају на уљу које има доста калорија.
Кокице су саме по себи здрава храна, али додаци, као што су путер, уље, со, карамел прелив и други преливи, могу бити извори велике количине калорија, масти и шећера. Зато је веома битно да особе које брину о вишку килограма не претерују са додацима и преливима за кокице.

Колико калорија имају кокице зависи од начина припреме.Тако кокице припремљене на врелом ваздуху имају 382 калорије на 100 грама ако им додате само со.
Просечне дневне потребе за калоријама су за жене од 2000 до 2500 што зависи од врсте посла и година старости и мушкарце од 2500 до 3500.
На основу овога се може закључити да вас 100 грама кокица са својим калоријама неће удебљати.Чак постоји и дијета за мршављење са кокицама ,али нетреба претеривати.

Ако конзумирате кокице купљене у супермаркету ,на улици из апарата који користи уље или сами код куће припремате кокице у науљеној шерпи онда се број калорија повећава.За припрему 100 грама кокица користећи једну кашику уља, добијате кокице које имају 517 калорија.
У свету су популарне кокице са различитим укусима и преливима као на пример кокице са маслацом, за које се користи двадесетак грама маслаца.Кокице са маслацом имају 532 калорије на 100 грама.
Зато ако волите кокице знајте да је микроталасна рерна најбоља за припремање кокица.На овај начин добијате кокице припремљене као на сувом ваздуху.Немојте претеривати са сољењем јер со у организму везује воду па ћете бити тежи кад станете на вагу и то не због вишка сала већ због вишка воде!

Можемо закључити да кокице НЕ дебљају ако се конзумирају у разумним количинама што значи неколико кесица од 50 до 100 грама недељно!

Када причамо о калоријској вредности кокица, мишљења су подељена. Једни верују да дебљају, а други да нису калоричне. Шта је истина, а шта мит, сазнаћете управо.
И док једни верују да су кокице изузетно калоричне, други тврде да немају велику нутритивну вредност и да, самим тиме, не утичу претерано на линију. Истина је заправо, као и увек, негде између.

Обичне кокице нису калоричне, штавише, пуне су влакана која су изузетно здрава и потребна човековом телу. Довољно је да поједете 100 г кокица и да унесете довољну дневну количину влакана којих је иначе мање него што треба у човековом организму.
Истовремено, кокице немају исувише шећера, натријума и холестерола, односно засићених масноћа, што их чини још здравијим. Такође, кукуруз кокичар загрејавањем повећава своју антиоксидативну вредност, што такође позитивно утиче на тело.

Међутим, негативне стране ове посластице тичу се индустријски прерађених кокица и кокица које су преливене разним додацима попут уља, вештачких арома, шећера и појачивача укуса. Уколико конзумирате те врсте кокица, не очекујте витку линију и добар утицај на здравље.
Дакле да сумирамо: обичне кокице не гоје и изузетно су здраве, али уколико једете специјалне кокице за микроталасну или сличне производе који у себи садрже вештачке састојке, у том случају описи попут “не гоје” и “здраве су” не важе.
9 8 7 6 5 4 3 2 1

NOTE: Many features on the Young Web site require Javascript and cookies. You can enable both via your browser's preference settings.

©2013 Young - Privacy Policy - Terms of Service..No such file or directory