Sign Up | Log In

Милан Прибићевић

Милан Прибићевић је по много чему необична појава у српској књижевности и култури, утолико више ако се зна да потиче из једног краја у Хрватској са српским живљем у коме је опстајала Војна граница пуних триста година. У младости је био аустријски официр и тада је почео да објављује приповетке, а доласком у Краљевину Србију постао је гласовити национални борац и трибун, значи и чувени ратник и један од виђенијих међуратних политичара; као књижевик је полако падао у заборав иако су о њему после појаве збирке приповедака 1904. године са уважавањем писали многи књижеви критичари истичући његов снажни приповедачки таленат, а врата многих књижевих часописа била отворена за сарадњу. Да ли је на то "прећуткивање" утицала чињеница што је стварао у трима срединама (у Хрватској за време аустроугарске владавине, Краљевини Србији и првој Југославији), а ни у једној није озбиљније вредновано оно што је објављивао, или је, можда, било пресудно то што се у новоствореној држави југословенских народа сасвим предао политици (и престао да пише), па се на његово књижевно стваралаштво потпуно заборавило, а у историји остао познат и признат више као ратник, публициста, национални радник и политичар, а мање као књижевик. Чињеница да је и после Другог светског рата био сасвим прећутан само је допринуло да као писац буде потпуно предан забораву
1877. рођен у Славонском Броду. Потиче из српске банијске породице од оца Васа, грађанског учитеља и мајке Христине, домаћице. 1937. тражи лека у Словенији, на Голнику, а потом у Швајцарској. Умире у Монтреу, 8. марта у 21 час. Сахрањен у Београду на Новом гробљу у Алеји великана поред Цвијића, Коларца, генерала Ковачевића и других знаменитих Срба.

Душан М. Илић
5 4 3 2 0

NOTE: Many features on the Young Web site require Javascript and cookies. You can enable both via your browser's preference settings.

©2013 Young - Privacy Policy - Terms of Service..