owehujuje obucar k o r1 r2 r4 r5 r6
Pleme Šahra stajalo je nisko na strogoj lestvici plemenske hijerarhije Dofara. Nekada najmoćnije pleme u zemlji platilo je danak vekovnoj borbi protiv portugalskih osvajača. Veoma oslabljeno, pleme Šahra postepeno je palo pod vlast plemena Kara i postalo ,,ne-pleme“. Njegovi pripadnici izgubili su pravo da nose oružje i mogli su da rade samo kao kmetovi plemena Kara, koje ih je zauzvrat štitilo. Muškarci plemena Šahra nisu se smeli ženiti ženama iz gospodarskih plemena, ali žene iz plemena, kože svetlije nego većine žitelja Dofara, bile su svima na raspolaganju kao neveste, i to po naročito niskim cenama.
Iz snažne seksualne veze iznikli su prijateljstvo i poverenje, što je bila retkost u dofarskim brakovima. Šamsa je za sedam godina rodila Amru četiri sina. Amr je bio ponosni suprug i otac, uspešan poslovni čovek omiljen u plemenu Bajt Džarboat kad je, 1970. godine, plemenski šeik umro bez krvnog naslednika. Pokojni vođa je veći deo života proveo sveteći čast plemena posle niza napada koji su ih osiromašili i desetkovali polovinom veka. Pitanje šeikovog naslednika izazvalo je brojna neslaganja unutar plemena. Pripadnici plemena povezani s tvrdokornim komunistima iz NFOO imali su svog kandidata, dok je muslimanska većina predlagala Amra, visoko ceneći njegovo znatno bogatstvo, mudrost i porodične veze. Amr je pobedio i postao je šeik.
Kao i većina njegovih zemljaka, od šeika do siromašnog sakupljača drva, Amr i njegovi sinovi borili su se uz NFOO za slobodu Dofara. Jedan sin mu je poginuo 1969. godine, drugi 1972, a treći januara 1975, svi od ruku pripadnika vladinih snaga. U skladu s plemenskom tradicijom ta’ar, to jest krvne osvete, Amrova dužnost je bila da se osveti za smrt svojih sinova.
Tri godine, u vreme vrhunca rata, novoizabrani šeik Amr predvodio je pleme najbolje što je znao i umeo, prepustivši svoje poslovne brige upraviteljima u Zalivu. On je u Dubaiju bio izuzetno bogat čovek, ali na planini je živeo manje-više isto kao njegovi saplemenici.
Godine 1974. Šamsa je neočekivano zanela. Vodeći koze na brdske pašnjake, pala je i umrla na porođaju. Amr je bio satrven. Plemenske dužnosti više mu nisu bile ni najmanje važne. Njegova popularnost je polako opadala, a u skladu s tim jačale su spletke njegovih protivnika. Jedan rođak po imenu Hamud zavideo mu je na položaju, pa je upotrebio to što Amr nije poštovao ta’ar i osvetio smrt svoje trojice sinova kao povod da okrene pleme protiv njega.
Fundamentalistički islamski zakon, šerijat, obuhvata brojna pravila, ali za žitelje Dofara najvažnija je osveta. Po tom zakonu, ožalošćeni srodnik je obavezan da se osveti oko za oko. Za ubistvo - pogubljenje. Za ubistvo iz nehata - krvarina. Čin osvete nije vremenski ograničen. Može da se izvede i posle četrdeset godina, ali osvetnik mora jasno pokazati svoju nameru i postupati prema njoj u skladu s datim okolnostima.
Postoje raznovrsna pravila osvete, čak i među pojedinim islamskim zemljama, pošto načela Kurana jednostavno odražavaju, u prilagođenom obliku, načela preislamskih plemenskih običaja. Ako plemenske starešine nisu saglasne kako treba primeniti hadise, Prorokove reči, onda rešenje može doći zahvaljujući jednoglasnom mišljenju, idžmi. Godinama su razlike u strogosti u izvršavanju kuranskih kazni propisanih u različitim zemljama znatno rasle. Među sunitima, šiitima i omanskim ibadima razlike su još veće, što je posledica njihovih sopstvenih znatnih razilaženja u okviru islama.