owehujuje obucar k o r0 r1 r3 r4 r5
Učinilo mu se da je neko glasno prošaputao njegovo ime. Otac je zurio odozgo u njega, zakačen mišicom za slomljeni vrh glavnog podupirača šatora. Delovao je nekako skraćeno, kao cirkuski kepeci, jer mu je trup bio presečen u pojasu. Danijel je sve ovo sasvim jasno video jer su očevi ostaci visili tik iznad njega, a razjapljena usta ispod gustih brkova kao da su se zaista napućila oblikujući Danijelovo ime.

Od tog trenutka do danas, kad god De Vilijers oseti da mu prizori iz te noći lebde na rubovima uma, on steže pesnice i rasteruje te slike.
Godine su prolazile, a toplija ljudska osećanja kojima je bio velikodušno obdaren ostajala su na svom mestu s druge strane ograde koju je sam sebi nametnuo. Isključivši osetljivost, De Vilijers je sačuvao zdrav razum. Ako se zanemari zanat profesionalnog ubice koji je odabrao, bio je sasvim prijatno stvorenje...

2

Dofar je južna pokrajina Omana, smeštena uz pustinjsku granicu sa Saudijskom Arabijom i Jemenom. Šezdesetih godina grupa dofarskih nacionalista, rešena da oslobodi svoju pokrajinu ugnjetavanja omanskog sultana, posetila je Sovjetski Savez i zatražila podršku. Sovjetske vlasti su ubrzo njihove nacionalističke i muslimanske težnje preusmerile u novu gerilsku jedinicu nazvanu Narodni front za oslobođenje Omana (NFOO). Združeni marksistički borci delovali su na rođenoj zemlji, zastrašujuće delotvorni i neko vreme nepobedivi. Srećom, 1970. godine Kabus bin Said proterao je svog oca reakcionara, postao sultan i proglasio amnestiju. Mnogi teroristi su se javili i raspoređeni su u naoružane grupe zvane firkat, i borili se protiv doskorašnjih drugova, često pripadnika istog plemena ili porodice.
Amr bin Isa, šeik dofarskog plemena Bajt Džarboat, bio je nesrećan čovek. Imao je četrdeset sedam godina i mnogi njegovi sunarodnici iz planinskih plemena zavideli su mu jer je bio bogat, bogatiji nego što su mogli i da zamisle.
Sa sedamnaest godina Amr je napustio dom i sa stricem plovio vodama Zaliva na brodovima za lov sardina. Jedno vreme radio je kao baštovan u Bahreinu i vozio se po gradu na mopedu kao dostavljač. Imao je dosta smisla za posao i iskoristio je novostečeno bogatstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata da otvori piljarnicu i gvožđaru u Dubaiju. Iz toga je iznikao maloprodajni lanac sličan Vulvortu, drugi po veličini i zaradi iza Kimdži Ramdasa.
Amr se oženio mlad jer je imao snažne seksualne potrebe. Prva žena bila mu je veliko razočaranje. Bila je to devojčica bez roditelja i, kao i većina dofarskih žena, grubo obrezana nedugo posle rođenja. Klitoris joj je bio odstranjen, a s njim i gotovo sva njena senzualnost. Rodila je dva sina koji su ostali s njom kad se Amr razveo od nje i otišao u inostranstvo. Preudala se za čoveka iz plemena Bajt Antaš i Amr je retko viđao dva dečaka. Ipak, ostali su njegova krv i meso.
Amrov drugi brak bio je potpuno drugačiji. U dvadeset četvrtoj godini je ribareći svratio na jedno ostrvo i zaljubio se u četrnaestogodišnju Šamsu, devojku iz plemena Šahra. Čak i pre nego što je otkrio da je njena seksualnost nedirnuta, odlučio je da se oženi njome, jer mu je bila najprimamljivije stvorenje na svetu.