owehujuje obucar k o r184 r185 r0 r1 r2
Ser Ficroj Meklejn je, govoreči o čoveku čije će ime zauvek ostati sinonim za Specijalnu vazduhoplovnu službu, između ostalog rekao:
„Čak ni njegovi najbliži prijatelji gotovo nikad nisu znali šta smera.“
Tužni zvuci pesme Cveće u šumi u izvođenju jednog škotskog gajdaša lebdeli su iz Gardijske kapele ka pustim ulicama Vajthola i preko zaleđenih jezeraca do Parka Sve- tog Džejmsa.
Pukovnik Tomi Mekfirson i Spajk Alen klečali su svaki u svom redu klupa i slušali reči Keltskog blagoslova:

Duboki mir brzog talasa tebi
Duboki mir strujanja vazduha tebi
Duboki mir tihe zemlje tebi
Duboki mir sjajnih zvezda tebi
Duboki mir Sina mira tebi...

Napolju su pahulje, lake kao perca, padale na Vajthol.

Izjave zahvalnosti

Želim da zahvalim trideset dvema osobama koje su mi pomogle u istraživanju događaja opisanih u ovoj knjizi i proverile tačnost mojih navoda. Iz očiglednih razloga ne mogu da ih imenujem, ali oni znaju da mislim upravo na njih i ja ih uveravam u svoju iskrenu zahvalnost.
Posebno zahvaljujem bliskim srodnicima Džona Milinga, Majka Kilija, Majkla Marmana i Meka, a naročito Bridži, koja je 7. maja 1977. rodila Patrika Džona Milinga, danas neobično sličnog svom pokojnom ocu.
Zahvaljujem takođe i Džen Miln za njenu strpljivost i podršku, i Frensis Pajović za vedrinu i delotvornost.

Ranulf Fajns

O autoru

Ser Ranulf Fajns je prvi čovek koji je stigao do oba pola kopnenim putem i prvi je bez ikakve podrške prešao čitav Antarktik. Šezdesetih godina prošlog veka otpušten je iz SAS-a zbog zloupotrebe eksploziva, ali je, stupivši u vojsku omanskog sultana, 1971. godine dobio omansku Medalju za hrabrost u aktivnoj službi. Do sada niko osim njega nije dobio dve počasne kopče uz Polarnu medalju za podvige u arktičkoj i antarktičkoj oblasti. Fajns je predvodio više od trideset ekspedicija, uključujući i prvi polarni obilazak Zemlje, a 2003. godine istrčao je sedam maratona u sedam dana na sedam kontinenata kako bi pomogao Britanskoj fondaciji za sprečavanje bolesti srca. Godine 1993. Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II dodelila je Fajnsu Orden britanskog carstva za „humane poduhvate i dobrotvorne podvige“ jer je, premašivši sve rekorde, prikupio više od četrnaest miliona funti u humanitarne svrhe. Godine 2007, u okviru dodele nagrada „Najveći Britanac“, televizijska kuća ITV proglasila ga je sportistom godine.

Scan i obrada: BABAC