owehujuje obucar k o r186 r0 r2 r3 r4
Oduševljeno su cičali ploveći svetlucavim kanalima Tunela ljubavi, uzdisali su od prijatne strave u Kući krika dok su aveti od jute i životinjskih kostiju letele oko njih na nevidljivim sajlama.
Svi osim sedmogodišnje Naomi, koja je mrzela visinu, iskolačili su oči od strahopoštovanja kad im je otac pokazao ogromni točak s osamnaest zanjihanih gondola. Danijel je seo na usko sedište pun znatiželje, usana lepljivih od šećerne vate. Indijanac i nasmešeni Kinez u cilindrima proverili su jesu li se svi vezali. Pošto je bio sitan, Danijela su stisnuli pored jedanaestogodišnje Rut, njegove najstarije sestre. Ispred njega je sedela Naomi, s majčinom rukom oko sebe, a na pramcu veselo obojene gondole, odmah iza izrezbarene figure zastrašujuće iskeženog crvenokošca, sedeo je njihov otac, blistajući od ponosa i neprestano se osvrćući preko ramena da proveri da li se njegovi najmiliji „provode kao nikad u životu“, a naročito njegova draga žena, kojoj se upravo tog jutra, držeći je u zagrljaju, zavetovao da je više nikad neće napustiti... ni za Komonvelt, pa ni za samog kralja.
Dok su se ostale porodice smeštale, veliki svetlucavi točak okretao se malo-pomalo dok sve gondole nisu ispunili putnici, nasmejani ili zanemeli od divljenja.
Onda se čula pištaljka, Kinez je mahnuo zastavicom i dve čelične kapije ispod njih zatvorile su se uz zveket. Danijel je udahnuo miris toplog mašinskog maziva i pečenih kestena. Naomina zlatna kosa lepršala je na svežem povetarcu. Tata je vikao: „Drži se, ljubavi. Držite se dobro, mili moji... pokušajte da poljubite zvezde.“
Točak se okretao sve brže i Danijel je uživao u brzini, u visini, u potpuno novom doživljaju. Tek kad je Naomi zavrištala, divljenje koje ga je dotada ispunjavalo počelo je da jenjava. Kad su i druge dve sestre zaječale, čak i velika Rut, Danijel je shvatio da bi i sam trebalo da se uplaši. No bio je samo još svesniji, sposobniji da posmatra i razmatra. Vrtoglavo trzavo kretanje gondole bilo je drugačije nego dotad. Nešto se promenilo. Nisu više bili usklađeni s okretanjem glavnog točka. Video je mlazeve iskri i slomljenu osovinu. Orahova ljuska u kojoj su sedeli odvalila se od kućišta s jedne strane, a kad su prešli najvišu tačku velike lučne putanje i krenuli naniže, otkinula se i druga šarka, pa su slobodno padali prema tlu.
Niko nije čuo njihovu vrisku jer su vrteške, limeni orkestar, zvučnici i izvikivači drugih predstava proizvodili neskladnu galamu koja bi prigušila i zvono Sudnjeg dana. I niko nije video čipkani šeširić male Ane, koja se sama držala za zadnje sedište, kad joj je skliznuo s glave i odleteo kao papirni zmaj.
Gondola je udarila u razapeto platno malog šatora. Rutino telo i hir prirode spasli su Danijelu život. Pao je na hrpu odeće. Silina pada izbila mu je vazduh iz pluća i polomio je obe noge, ali je ostao potpuno svestan.
Video je smrvljeni zeleni pramac, ratnikovu glavu duboko zarivenu u stomak debele Ciganke. Video je da su Naomi i njegova majka pale, čvrsto zagrljene, na Cigankin sto. Glave su im se sudarile tako snažno da se činilo da seda i zlatna kosa rastu iz iste kaše. Bile su milosrdno nepomične, ali noge u dugim čarapama trzale su im se u ritmu lepršanja platna uništenog šatora. Od Ane nije bilo ni traga ni glasa; možda ju je anđeo uhvatio u vazduhu i spasao je kao što se i on spasao. Nije osećao nikakav bol, samo očajničku potrebu da guta vazduh.