owehujuje obucar k o r378 r0 r2 r3 r4
Bez nje mi zapravo nikada ne bi ni palo na pamet da napišem knjigu.‭ ‬I to je,‭ ‬očito,‭ ‬čini mojom muzom.

L’art,‭ ‬c’est la vice.‭ ‬On ne l’epouse pas legitimement,‭ ‬on le viole.

Umetnost je nedelo.‭ ‬Ne možeš se njome po zakonu oženiti,‭ ‬moraš je silovati.

Edgar Dega

„Moraš da gledaš‏“‎,‏ ‎reče glas.
Ali nije mogao.‭ ‬On je zapravo bio jedini koji to nije mogao da gleda,‭ ‬koji to nikada neće biti u stanju da gleda,‭ ‬jer to što je video budilo je onaj deo njegovog mozga koji bi se oslikao svetlocrvenom bojom na cerebralnom snimku dok on spava,‭ ‬onaj hodnik u moždanom lavirintu kojibilaici imenovali‭ „‬divljim maštarijama‭“‬.‭ ‬Bila je to opasna zona,‭ ‬segment koji mora ostati pod ključem,‭ ‬koji se mora barikadirati bilo čime,‭ ‬šta god ti pod ruku padne,‭ ‬pa ga zakucaš sa svih strana,‭ ‬lancima osiguraš,‭ ‬bravu namestiš,‭ ‬zaključaš i baciš ključ u najdublje jezero.‭ ‬Bio je to ćorsokak u kojem se njegovo koščato,‭ ‬izdržljivo seljačko telo svodi na drhtavu golotinju malenog dečaka,‭ ‬lica zagnjurenog u mrak,‭ ‬zbijenog u ćošak što tako jadnu utehu pruža,‭ ‬nogu i zadnjice rovitih od sedenja u mokraći koju bešika nije mogla da zadrži.
Nije hteo da gleda.‭ ‬Nije mogao.
Sada je od televizora dopirao neki drugi zvuk.‭ ‬Bio je to neki stari film,‭ ‬i on je čuo nadsinhronizovane glasove.‭ ‬Da,‭ ‬to će pogledati.‭ ‬Nije mu smetalo da gleda Džejmsa Kegnija kako govori španski,‭ ‬i da očima strelja kroz glumčevu glavu i usne što reči izgovaraju drugačije.
Traka je zazujala kad je stigla do kraja,‭ ‬video plejer je počeo da namotava.‭ ‬Onda se čulo‭ ‬,,klik‭“ ‬-‭ ‬traka se vratila na početak.‭ ‬U potiljku mu se sve prelivalo.‭ ‬Mučnina‭? ‬Ili nešto gore‭? ‬Diže se plima prošlosti.‭ ‬Grlo mu se steglo,‭ ‬usna zadrhtala,‭ ‬njegova pometenost sada se savršeno uklapala sa mahnitim španskim Džejmsa Kegnija.‭ ‬Skupio je prste na bosim stopalima,‭ ‬ščepao naslone stolice‭; ‬gumene trake‭ ‬kojima je bio vezan već su mu se bile usekle u zglobove.‭ ‬Oči su mu se ispunile tečnošću i zamaglile.
‏„‎Malo suza,‭ ‬pa na spavanje‭"‬,‭ ‬reče glas.
Spavanje‭? ‬Šta li to znači‭ ‬-‭ ‬pokušavao je da dokuči njegov mozak.‭ ‬Zakašljao se,‭ ‬ali se čuo samo prigušen,‭ ‬tup zvuk,‭ ‬jer su mu u usta bile nabijene čarape.‭ ‬Kraj‭? ‬Je li to znači‭ ‬-‭ ‬vreme za spavanje‭? ‬Kraj je bolji od ovoga.‭ ‬Vreme za spavanje.‭ ‬Duboko,‭ ‬mračno,‭ ‬beskrajno spavanje.
‏„‎Zamoliću te da još jednom pokušaš...‭ ‬da pokušaš da‭ ‬vidiš.‭ ‬Ali moraš prvo da gledaš.‭ ‬Ne može se ništa videti ako čovek ne gleda‭“‬,‭ ‬reče mu tiho,‭ ‬na‭ ‬uho,‭ ‬onaj glas.‭