owehujuje obucar k o r0 r1 r3 r4 r5
- Majka i ja smo o tome već govorile, i odlučila sam prvo poslušati njezin savjet. Neće biti mnogo toga; Lotty će ići u dućan i pomagati mi u kući, a meni će ostati taman toliko posla da se ne ulijenim i da me ne počne patiti nostalgija - smireno joj odgovori Meg.
- Sallie Moffat ima četiri dvorkinje - započe Amy.
- Da Meg ima četiri, ne bi stale u kuću, pa bi gospodar i gospodarica morali logorovati u vrtu - prekinula ju je Jo koja je u plavoj pregači laštila kvake.
- Sallie nije žena siromaha, a velik broj sluškinja ide uz njezin sadašnji položaj. Meg i John počinju skromno, ali imam osjećaj da će u njihovoj kućici biti bar jednako toliko sreće kao i u Moffatovoj palači. Pogrešno je dopustiti mladim djevojkama poput Meg da se prepus­te isključivo oblačenju i preoblačenju, izdavanju zapovijedi i ogovaranju. Nedugo nakon vjenčanja ja sam, na primjer, počela priželjkivati da mi se nove haljine iznose ili poderu, da ih mogu s užitkom krpati, jer mi je postalo zlo od pustoga šepirenja i mahanja rupčićem.
- Zašto nisi išla u kuhinju i kuhala? Sallie kaže da to radi iz razonode, iako joj ni jedno jelo dosad nije ispalo kako treba, pa joj se služinčad smije - reče Meg.
- Radila sam i to; nisam doduše kuharila, već sam od Hanne željela naučiti kako stvari tre­ba raditi, tako da mi se posluga ne smije. Tada sam i ja to shvaćala kao razonodu; no, došlo je vrijeme kad sam postala zahvalna ne samo na volji da kuham već i na umijeću koje mi je omogućilo da svojim djevojčicama spravljam ukusna jela, te pomognem sama sebi kad si više nisam mogla priuštiti unajmljenu pomoć. Ti počinješ drukčije, Meg, draga moja, ali lekcije koje ćeš sada svladati jednoga će ti dana, kad John bude bogatiji, biti od koristi, jer svaka gospodarica, bez obzira na sjaj i raskoš, mora znati što i kako raditi, ako želi da je sluge cijene i pošteno služe.
- Znam, majko, sigurno je tako - reče Meg, sa štovanjem saslušavši ovu malu propovijed, jer najbolje žene uvijek pomno paze na svaku temu vezanu za kućanstvo.
- Znaš, ova mi je soba najdraža od svih - doda Meg nekoliko minuta kasnije, kad su se popele na kat i otvorile ormar pun uredno složena rublja.
I Beth je bila tamo, slažući na police snježno bijele hrpe, sva sretna što ih toliko ima. Na Megine riječi sve se tri nasmijaše, jer je ormar s posteljinom bio zapravo obiteljska šala. Vidi­te, rekavši da joj neće dati ni mrvu svog novca ako se uda za »toga Brookea«, teta March ne­dugo se potom našla u neugodnoj situaciji, jer je vrijeme uskoro ublažilo njezin gnjev, te se pokajala zbog ovog svoga obećanja. Ona nije bila od onih koji krše zadanu riječ, pa je dugo lupala glavu dovijajući se kompromisnom rješenju; naposljetku je skovala zadovoljavajući plan. Gospođi Carrol, Florencinoj mami, bi zapovijeđeno da kupi, spremi i označi inicijalima velikodušan paket posteljine i stolnjaka, te ga pošalje kao svoj poklon. Iako je ona sve to pos­lušno obavila, tajna je ipak procurila, na veliko veselje cijele obitelji, jer se teta March pravila da nema pojma, upоrno ponavljajući da neće dati ništa do staromodne biserne ogrlice, koju je davnih dana obećala prvoj nevjesti.
- Tako i priliči pravoj domaćici, i to mi je drago. Imala sam jednu mladu prijateljicu koja se okućila sa samo šest plahti, i ništa više, ali je zato za društvo imala posudice za pranje prs­tiju, što ju je potpuno zadovoljavalo - rekla je gospođa March, gladeći stolnjake od damasta, s pravim ženskim uživanjem u njihovoj finoći.
- Ja, doduše, nemam ni jedne posudice za prste, ali će mi ovaj komplet dostajati do kraja života, kaže Hannah - i Meg s pravom poprimi zadovoljan izraz lica.
- Evo, ide nam torbar - iz prizemlja je zavikala Jo, pa se sve spustiše u susret Laurieju, čiji je tjedni posjet bio važan događaj njihovih tako mirnih života.
Visok, zgodan mladić, širokih ramena, kratko podšišan, s plitkim, filcanim šeširom u ruci, u komotnome kaputu, žustro je koračao prilaznom cestom, prekoračivši nisku ogradu, jer mu se nije dalo otvarati vrata. Raširivši ruke, krenuo je ravno u susret gospođi March, radosno je pozdravivši:
- Evo me, majko! Da, sve je u redu.
Posljednje riječi bile su odgovor na nijemi pogled koji mu je postarija gospođa uputila; topli, ispitivački pogled, s kojim su se njegove lijepe oči susrele s toliko otvorenosti da se mali obred završio kao i obično - majčinskim poljupcem.
- A ovo je za gospođu Brooke, uz čestitke i komplimente. Beth, Bog te blagoslovio. Jo, kad god te vidim, kao da me sunce obasjalo! Amy, postaješ prelijepa za jednu djevojku.
Govoreći, Laurie je Meg uručio smeđi paketić, povukao Bethinu vrpcu za kosu, istovreme­no zureći u Joinu pregaču i parodično padajući u nesvijest pred Amynom ljepotom. Tada se sa svima rukovao, pa otpočeše razgovor.
- Gdje je John? - zabrinuto ga upita Meg.
- Ostavio sam ga da izvadi dozvolu za sutrašnje vjenčanje, gospojo.
- Teddy, koja je ekipa pobijedila u zadnjoj utakmici? - raspitivala se Jo, koja je - bez obzi­ra na svojih devetnaest godina - s podjednakim žarom pratila muške sportove.
- Naša, naravno. Trebala si to vidjeti.
- Kako je dražesna gđica Randal? - upita ga Amy sa značajnim osmijehom.
- Okrutnija no ikad prije; zar ne vidiš kako sam okopnio? - i Laurie se zvučno bubnu u ši­roka prsa, ispustivši pritom melodramatični uzdah.
- I, što je sad na redu? Hajde, Meg, otvori paket - reče Beth, radoznalo mjerkajući kvrgavi paketić.
- Jedna stvar vrlo korisna u slučaju provale ili požara - primijetio je Laurie kad se iz pake­tića, popraćen smijehom djevojaka, promolio malen mehanički alarm za noćne čuvare.
- Ako Johna nema kod kuće, a tebe netko uplaši, gospođo Meg, samo ovime zavitlaj kroz prozor, i istoga ćeš trena sve susjede podići na noge. Zgodno, je l' da? - i Laurie im pokaza kako se to radi, a djevojke poklopiše uši.
- Znači, to mi je hvala! Kad je već riječ o zahvalnosti, možeš biti zahvalna Hanni što ti je svadbenu tortu u posljednji čas spasila od sigurne propasti. Kad sam prolazio, baš su je unosili u kuću, i da je ona nije muževno obranila, ja bih smjesta navalio, jer je izgledala zbilja mljac.
- Pitam se hoćeš li ikada odrasti, Laurie - reče Meg kao prava matrona.